?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

post

Оригинал взят у kruchina в post
Устав князя Ярослава Владимировича о преступлениях против нравственности (11 в.).

Аще кто умчить дЂвку или понасилить, аще боярьская дщи будеть, за соромъ еи 5 Гривенъ золота, а митрополиту 5 гривенъ золота. Аще будеть мЂнших бояръ, еи гривна золота, а митрополиту гривна золота. Аже добрыихъ людеи будеть, д†гривнЂ серебра за соромъ, а митрополиту рубль, а на умычницЂх по 60 митрополиту, а князь ихъ казнить.

Аще дЂвка блядеть или дЂтяти добудеть у отца и у матере, или вдовою, обличивши пояти ю въ домъ церковныи. Такоже и жена безъ своего мужа или при мужи дЂтяти добудеть и погубить, или въ свинии въкинеть, или утопит, обличивше пояти в домъ церковныи, а чимъ ю пакы род окупи .

Аще мужь от жены блядеть, мужь тои митрополиту въ винЂ, а князь казнить.
Аще мужь оженится иною женою, а съ старою не роспустився, мужь митрополиту въ винЂ, а молодую пояти в домъ церковныи, а съ старою ему жити.
Аще поидеть жена от своего мужа за иныи мужь или иметь блясти отъ мужа, ту жену пояти в домъ церковныи, а новожена въ продажЂ митрополиту.

Аще кумъ с кумою блуд сътворить, митрополиту 12 гривенъ, а про опитимию по закону указание от бога.

Аще кто съ сестрою блуд створить, митрополиту 40 гривенъ, а въ опитимьи указание по закону.
Аще ближнии родъ поимется, митрополиту 30 или 40 гривенъ, а ихъ разлучити, а опитимию да приимуть.
Аще кто иметь д†женЂ водить, митрополиту 20 гривенъ; а котораа подлегла, тую поняти в домъ церковныи, а первую жену дръжати и водити по закону; а иметь ю лихо водити и дръжати, казнию казнити его.

Аще ли жидовинъ или бесерменинъ будеть с рускою, или иноязычникъ, на иноязычницЂхъ митрополиту 50 гривен, а руску поняти въ домъ церковныи.
Аще кто съблудить съ черницею, митрополиту 40 гривенъ, а въ опитимию вложить.
Аще кто съ животиною блуд створить, митрополиту 12 гривенъ, а въ опитимью и въ казнь по закону.
Аще свекръ съ снохою съблудить, митрополиту 40 гривенъ, а опитимию приимуть по закону.
Аще кто съ двЂма сестрама въ блудъ впадеть, митрополиту 30 гривенъ.
Аще дЂверь съ падчерицею блудить, митрополиту 12 гривенъ.
Аще девЂрь съ ятровию въпадеть въ блуд, митрополиту 12 гривен.
Аще кто съ мачехою въпадеть въ блуд, митрополиту 12 гривен.
Аще два брата будуть съ единою женою, митрополиту 30 гривен, а жена поняти в домъ церковныи.
Аще отець съ дщерию падется, митрополиту 40 гривенъ, а опитимию приимуть по закону.
Аще дЂвка не въсхощеть за мужь, то отець и мати силою дадуть, а что дЂвка учинить над собою, то отець и мати митрополиту въ винЂ, а исторъ има платити. Такоже и отрокъ.
Аще кто назоветь чюжую жену блядию, а будеть боярьскаа жена великыихъ бояръ, за срамъ еи 5 гривенъ злата, а митрополиту 5 гривенъ злата, а князь казнить; и будеть меншихъ бояръ, за срамъ еи 3 гривны золота, а митрополиту 3 гривны злата; а оже будеть городскыихъ людеи, за соромъ еи 3 гривны сребра или рубль, а митрополиту такоже; а сельскои женЂ 60 рЂзанъ, а митрополиту 3 гривны. Аще кто пострижеть кому главу или бороду, митрополиту 12 гривенъ, а князь казнить.
Аще жена мужа биеть, митрополиту 3 гривны.

Аще ли сынъ биеть отця или матерь, да казнять его властельскою казнию, а митрополиту въ винЂ, в домъ церковныи такыи отрокъ.
Иже чернець или черниця, или попъ или попадия, или вдова, или проскурниця или пономарь въпадуть въ блудъ, тЂхъ судити митрополиту оприсно мирянъ; а во что ихъ осудить, воленъ.
Иже дЂвка въсхощеть за мужь, а отець и мати не дадять еи, а что створить над собою, отець и мати митрополиту въ винЂ. Тако и отрок.
А съ некрещенымъ или иноязычьникомъ или от нашего языка некрещенъ будеть, ни ясти ни пити съ нимъ, дондеже крестится» а вЂдаа кто ясть и пиеть, да будеть митрополиту въ винЂ.
Аще кто съ отлучеными ясть и пиеть, да будеть самъ отлученъ.
Аще кто съ бесерменкою или съ жидовъкою блуд створить, а не лишится, от церкве да отлучиться и от християнъ; и митрополиту 12 гривенъ.

Что примечательно, в перечне наказываемых Уставом половых извращений отсутствует мужеложство. Это говорит о том, что в 11-м веке на Руси этот противоестественный порок не был известен. А то тут некоторые нелюди берутся доказывать, что содомиты де были повсюду во все времена, но, мол, тщательно скрывались от гнева окружающих.

На что ещё следует обратить внимание:

Аще ли жидовинъ или бесерменинъ будеть с рускою, (не русинкою, украинкою, а русскою!!!) или иноязычникъ, на иноязычницЂхъ митрополиту 50 гривен, а руску поняти въ домъ церковныи.
Связь с иноверцем была более тяжким преступлением, чем растление черницы: за первое наказание 50 гривен, за второе 40.
К мужчинам Устав Ярославль не столь строг в имущественном отношении, зато беспощаден в церковном:
Аще кто съ бесерменкою или съ жидовъкою блуд створить, а не лишится, от церкве да отлучиться и от християнъ; и митрополиту 12 гривенъ.
Любителям точного счета: киевская гривна = 40,92 г. серебра, новгородская =51,19 г.

Profile

мангуст
prong777
prong777

Latest Month

September 2019
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Tags

Map

Flag Counter










Powered by LiveJournal.com